Nagyot nőttek a bérek Magyarországon, de most jön csak a feketeleves
Gazdaság

Nagyot nőttek a bérek Magyarországon, de most jön csak a feketeleves

Portfolio
A januári meglepő béradatok után kitartott a lendület februárban is. A bruttó átlagbér 14%-kal nőtt, ami majdnem 10%-os reálbéremelkedést jelent. A közszférában gyorsabban, míg a vállalatoknál némiképp lassabban nőttek a keresetek. Elemzők szerint a következő hónapok bérmegállapodásai azonban sokkal alacsonyabb növekedést jelezhetnek, mint a mostaniak.

"Tekintettel arra, hogy manapság már rendkívül sok vállalat egy tavasztól tavaszig tartó bérciklust követ (vagyis a béremelések a korábbiaktól eltérően nem januárban, hanem március-áprilisban történnek meg), így a februári adatok még a 2023-as extrém inflációs környezetet kompenzálni kívánó magas béremeléseket foglalják nagyrészt magukban" - vélekedik Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

A bérdinamika folyamatos fékeződése eközben azt jelzi, hogy ahol már megtörténtek a fizetési kiigazítások az idei évben, azok érdemben kisebbek lehettek a tavalyinál

- emelte ki. A következő hónapokban már markánsabban csökkenhet a bérek emelkedésének általános tempója és a reálbérnövekedés is lassulhat, tette hozzá.

  • A részletes adatok alapján is az látható, hogy az állami szektorban az átlagnál magasabban alakult a bérnövekedés dinamikája februárban (17,2 százalék), ami elsősorban az oktatás területén erősödő bérkiáramlás hatása.
  • A vállalati szektorban sok területen lassult a bérnövekedési ütem és általánosságban már csak 12,8 százalékos a bővülés.
  • Ugyanakkor néhány szektorban kifejezetten meglepően alakult a bérdinamika. Igaz ez az építőiparra, ahol a növekedési kilátások továbbra is kissé borúsak, ám átlag fölé gyorsult a bérnövekedési ütem.
  • A szolgáltatószektor esetében bár sok területen átlag alatti a béremelés mértéke, januárról februárra némi gyorsulást lehetett tapasztalni.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az átlagbér és a mediánbér közötti bérolló is tovább szűkült, ami vélhetően a minimálbér emelés hatását tükrözi és vélhetően azt a folyamatot, hogy az eleve magasabb keresetű szektorokban átlag alatti a bérnövekedés. Itt próbálnak tehát a vállalatok a bérköltségek alakulásán fogni valamennyit - tette hozzá.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint a keresetek növekedésében szerepet játszik a több helyen még mindig jelen lévő munkaerőhiány, melynek nyomán a munkavállalók sok helyen el tudják érni keresetük tavalyi értékcsökkenésének kompenzálását, az oktatásban dolgozók bérfelzárkóztatásának megkezdése, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum decemberi emelése.

  • Legnagyobb mértékben, 27,4 százalékkal az oktatásban dolgozók keresete nőtt  (ez húzhatta felfelé a közszféra béremelkedését is),
  • míg legkevésbé, 5,6 százalékkal az energiaipar bérei emelkedtek.
  • A többi ágazatban a béremelkedés üteme 10,3 és 16,4 százalék között alakult.

"A keresetek szempontjából a következő hónapok adatai még érdekesek lesznek, hiszen még ez az időszak releváns az év eleji béremelések szempontjából. Ez még kismértékben ronthat az eddigi, a vártnál kedvezőbb dinamikán, ám a jelek szerint a munkavállalók elvárják a tavalyi reálbércsökkenés kompenzálását, így az év egészére 13-14 százalékos nominális bérnövekedés várható" - vélekedett.

Virovácz Péter szerint azonban a KSH friss kereseti statisztikái alapján Magyarországon februárban tovább lassult az éves bázisú bérnövekedés üteme. A továbbra is meglehetősen magas, ugyanakkor még mindig sokkal inkább tükrözi a 2023-as gazdasági folyamatokat, mint az idei év történéseit. Az év hátralévő részét nézve a bérek vásárlóerejének növekedése tovább erodálódhat. Egyrészt lassul majd a bérkiáramlás, másrészt erősödhet az infláció. Az MNB az április kamatdöntő ülése során is felhívta erre a figyelmet: a jegybank 6 százalék körüli reálbérnövekedéssel számol 2024 egészében, átlagosan 10 százalék körüli bérnövekedés mellett 4,5 százalékos inflációval.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
eso-idojaras-ma-mai-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato-milyen-ido-lesz-ma-milyen-ido-varhato